Perodua Myvi ‘Supercar’ dijual RM200k di Singapura

Perodua Myvi adalah supercar? semestinya tidak. Akan tetapi ianya sebenarnya dijual di Singapura dengan harga seperti supercar iaitu lebih dari RM200 ribu ringgit. Sungguh mahal bukan . Akan tetapi ianya dianngap murah berbanding dengan kereta lain yang sama kelas seperti Vios , Subaru dan Sebagainya.Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa Singapura merupakan negara yang mempunyai cukai yang termahal dari segi kenderaannya . Bayangkan harga sebuah Toyota Prius bernilai hampir 500 ribu ringgit kerana cukai di Singapura yang tidak masuk akal berikutan dengan negara tersebut yang agak sempit dan Singapura memerlukan kawalan dalam pemilikan kenderaannya dan salah satu dari cara tersebut adalah mengenakan cukai yang amat tinggi dan tidak masuk akal terhadap kenderaan yang dipasarkan di negara tersebut.

Ramai yang terkejut dengan harga tersebut namun ianya memang benar benar berlaku di negara Singapura. Dua varian hatchback generasi ketiga boleh didapati di negara pulau iaitu 1.3X AT dan 1.5H AT, masing-masing bernilai S $ 64,800 (RM197,093) dan S $ 69,800 (RM212,301), termasuk GST dan mandat negara Sijil Kelayakan (COE).Acara pelancaran itu diadakan Sabtu lepas di kedai Perocom Auto Pte Ltd di Ubi, menarik kira-kira 250 pelanggan. Perocom Auto telah menjadi pengedar tunggal Perodua yang sah di Singapura sejak 1997. Sebelum ini, ia menjual Kancil, Kembara, Kelisa, asal Myvi, Viva, Axia dan Bezza di sana.

“Generasi semasa Myvi untuk ke Singapura adalah penting dari segi kehadiran jenama walaupun halangan yang tinggi untuk masuk ke pasaran matang ini. Ini juga menandakan destinasi eksport pertama di bawah jenama Perodua, “kata presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad.

Perodua Myvi Singapore 3 Perodua Myvi Singapura 1
Perodua mula mengeksport Myvi saat ini ke Indonesia tahun lepas, tetapi kereta itu dibanjiri sebagai Daihatsu Sirion di sana. Dilancarkan di Malaysia pada November 2017, Perodua telah menjual 110,000 unit Myvi di pasaran rumahnya sehingga kini.Bilangan kereta baru yang didaftarkan di Singapura berbeza-beza mengikut jumlah tahun ke tahun – 80,281 unit pada 2018, 91,922 pada 2017, 87,504 pada 2016 dan 57,589 pada 2015, menurut statistik Lembaga Pengangkutan Darat.

“Perodua Myvi telah mendapat sambutan yang sangat baik oleh rakyat Malaysia, dan semangatnya juga telah menemui jalan ke Singapura, di mana terdapat kultus niche tetapi setia setelah menunggu ketibaan model generasi ketiga,” kata MD John Perocom Auto .

Berita tersebut telah menjadi bahan lawak di media sosial kerana Perodua Myvi sering dikaitkan dengan jenaka dan lawak berikutan dengan kadar kemalangan dan sikap pemandu kereta yang berjenama tersebut seringkali diviralkan di media sosial.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!