Sebab exzos bawah seat motosikal yang kini telah pupus.

Artikel ini menerangkan bahawa dalam dunia baru ini, enjin yang direka bentuk secara titik gravity dan chassis, nampaknya ganjil sekiranya teknologi undertail ini sedang dijalankan. Adalah satu fakta bahawa dengan meletakkan ekzos baru ini lebih tinggi dan lebih jauh dari paksi putaran motosikal, idea-idea pengeluar bertentangan dengan reka bentuk enjin dan casis.Bahagian terakhir dan paling penting dalam artikel ekzos underseat ini adalah bahawa paip underseat ini mempunyai potensi daya yang lebih rendah daripada ekzos di bawah enjin tradisional. Dua pengeluar ekzos motosikal Eropah yang tidak didedahkan mengatakan bahawa dalam kes tertentu motosikal inline-four silinder yang menggunakan ekzos underseat berada pada keadaan yang kurang baik berbanding dengan ekzos di bawah enjin tradisional. Satu ekzos di bawah enjin mempunyai dua kelebihan berbanding underseat exzos:

Midpipe – Bahagian yang menyambungkan empat paip kepala ke selendang harus dialihkan secara berbeza supaya ia dapat melakukan perjalanan jauh untuk mencapai Tabung ekzos. paip pertengahan juga bengkok di tempat-tempat tertentu untuk membolehkan pelepasan. Selekoh ini mengehadkan aliran dan kelantangan ekzos yang penting dalam keluaran kuasa.Pada jentera tradisional, Tabung ekzos jauh lebih besar yang membolehkan sesetengah orang mengelirukan dan mengurangkan bunyi tanpa mengurangkan kuasa. Underseat exhaust mempunyai masalah yang bertentangan, Tabung ekzos perlu lebih kecil untuk dimuat di bawah kerusi sementara masih perlu mengambil kira bunyi bising. Penyenyap dalaman dalam tabung ekzos yang sudah lebih kecil bermaksud lebih kurang aliran ekzos yang seterusnya mengurangkan prestasi.

Itulah antara sebab kenapa pengeluar motosikal telah mula membuang idea untuk meletakkan ekzos motosikal dibawah seat. Jika diperhatikan, hampir kesemua motosikal pada abad ini tidak lagi menggunakan exzos underseat. Ducati dan Yamaha adalah pengeluar terakhir yang menggunakan underseat selepas Honda yang mengakhiri design tersebut di Honda CBR1000RR mereka.

Kini, Yamaha R1, Honda CBR1000RR, Ducati Panigale, langsung lagi tidak menggunakan underseat exzos akan tetapi ada sebahagian pengeluar aftermarket exzos yang membuat underseat exzos bagi model model tersebut namun harganya adalah amat mahal!

1299 Panigale dengan underseat exzos aftermarket.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!